Hypotheeknieuws

Rechter niet eens met BKR en banken: registratie staat consumenten in de weg

 • Gepost op maandag, 23-april-2018

Een negatieve BKR-registratie en de hypotheek gaan niet goed samen, dat is bekend bij de meeste consumenten. Dat stelt ook de rechtbank in Utrecht, die een zaak behandelde van een consument tegen de Rabobank. Die gebruikte oude gegevens over de registratie en wees een hypotheek op basis daarvan af.

Lees verder

De hypotheek verhogen: twee beschikbare methoden

 • Gepost op maandag, 23-april-2018

De hypotheek verhogen en benieuwd naar de mogelijkheden? Steeds meer mensen vragen zich af hoe ze dit kunnen aanpakken, waaruit blijkt dat er veel onduidelijkheid heerst. Soms is het verstandig om een tweede hypotheek te nemen bij bijvoorbeeld de Rabobank, ING of ABN, terwijl het soms ook mogelijk is om de huidige hypotheek onderhands te verhogen.

Lees verder

Stressbestendigheid hypotheek voor veel mensen onbekend terrein

 • Gepost op woensdag, 11-april-2018

Het blijkt dat weinig mensen zich bewust zijn van de stressbestendigheid van hun eigen hypotheek. Dankzij de historisch lage rente van de afgelopen jaren bedraagt die bij veel hypotheken zo’n 2 procent per jaar. Lang niet iedereen is zich bewust van wat er gebeurt als de rente stijgt naar 3, 4 of zelfs 5 procent.

Lees verder

Goed opletten bij het berekenen maximale hypotheek loont

 • Gepost op vrijdag, 06-april-2018

Een hypotheek berekenen en daarvoor gebruik maken van een online tool voor de berekening? Dat maakt het een stuk gemakkelijker om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Mits u er rekening mee houdt hoe de tool werkt en hoe u daar op een goede manier gebruik van kunt maken. Houd rekening met de bijkomende kosten, net als de gebruikte gegevens.

Lees verder

Verbouwen zonder de hypotheek te verhogen: de verbouwlening

 • Gepost op woensdag, 04-april-2018

De verbouwlening wordt vaak over het hoofd gezien, maar blijkt bij een lage rente een interessant alternatief voor de hogere hypotheek. Het bespaart de kosten om de hypotheek aan te passen. Vooral bij een NHG-hypotheek kunnen die kosten flink oplopen, bijvoorbeeld als het gevolg van de borgtochtprovisie van 1 procent over de verhoging. Het is de moeite waard om daar goed naar te (laten) kijken.

Lees verder

Hogere maximale hypotheek mogelijk bij energiebesparende maatregelen

 • Gepost op dinsdag, 03-april-2018

Een hogere maximale hypotheek afsluiten, zonder dat het inkomen hoger wordt? Dat kan, op basis van energiebesparende maatregelen. Banken hebben in dat geval meer mogelijkheden, mits een taxatierapport inderdaad aantoont dat het de waarde van de woning helpt te verhogen. Op die manier neemt het risico voor de bank niet noemenswaardig toe, wat mogelijkheden biedt.

Lees verder

Duur renteaftrek interessant bij aflossingsvrije hypotheek

 • Gepost op vrijdag, 30-maart-2018

De aflossingsvrije hypotheek was met name in de jaren ’90 en ’00 een populaire hypotheekvorm. Veel mensen die toen een hypotheek afsloten krijgen over een aantal jaren te maken met een mogelijk probleem. Aan het einde van de looptijd, als ze die niet automatisch zomaar kunnen verlengen. Soms is het pensioeninkomen te laag of is de woning niet genoeg waard.

Lees verder

Lage rente maakt lineaire hypotheek voor huizenkopers aantrekkelijk

 • Gepost op woensdag, 28-maart-2018

Dankzij de lage rente op dit moment is de lineaire hypotheek een aantrekkelijk alternatief voor steeds meer huizenkopers. Dat blijkt uit een rondgang langs de geldverstrekkers, die aangeven dat er nog relatief weinig gebruik van wordt gemaakt. Het aantal mensen dat de hypotheekvorm kiest neemt wel iets toe, maar was dan ook enorm laag. Dat leidt ertoe dat de meeste hypotheken nog steeds op basis van een annuïteit worden afgesloten.

Lees verder

ZZP hypotheek in 2018: hoe vriendelijk is de bank?

 • Gepost op maandag, 26-maart-2018

ZZP’er en interesse in een hypotheek? Dat wordt steeds gemakkelijker, dankzij de verschillende initiatieven door de geldverstrekkers. Tenminste, dat is het algemene beeld. Hoe vriendelijk zijn de banken daadwerkelijk, bijvoorbeeld bij een financiering zonder NHG? Het is veelal mogelijk om al na 1 jaar zelfstandigheid een hypotheek aan te vragen, ook al zijn de normen dan relatief streng.

Lees verder

Hypotheek met NHG garandeert niet altijd de laagste rente

 • Gepost op vrijdag, 23-maart-2018

De hypotheek met NHG garandeert niet altijd de laagste rente. Uit onderzoek blijkt dat het in sommige gevallen goedkoper kan zijn om een andere bank te kiezen op basis van een andere risico-klasse. Bovendien komt het voor dat banken twee rentetarieven hanteren voor NHG, op basis van de verhouding tussen de waarde van de woning en de aangevraagde hypotheek.

Lees verder

Hypotheek aflossen heeft soms invloed op hoogte pensioeninkomen

 • Gepost op woensdag, 21-maart-2018

Het aflossen van de hypotheek kan op verschillende manieren invloed hebben op het pensioeninkomen. De maandlasten voor de eigen woning behoren bij veel mensen tot de grootste kostenpost per maand. Het is de moeite waard om goed te kijken naar de mogelijkheden om extra aflossingen te doen, zodat de maandelijkse lasten afnemen en het pensioen een stuk voordeliger wordt.

Lees verder

Nog weinig hypotheken op maat verstrekt

 • Gepost op dinsdag, 20-maart-2018

De hypotheek op maat wordt nog altijd weinig aangeboden. Met name senioren en starters hebben daar last van, als ze vallen buiten de standaard klantprofielen. Bijvoorbeeld senioren met een AOW-gat en starters met een flexibel arbeidscontract krijgen het niet overal voor elkaar om een hypotheek aan te vragen. Voor de berekening vallen zij buiten de bekende standaarden.

Lees verder

Nieuw te bouwen woningen inzet van de gemeenteraadsverkiezingen

 • Gepost op vrijdag, 16-maart-2018

In veel gemeenten zal het aantal nieuw te bouwen woningen inzet gaan worden van de verkiezingen. Dat heeft vooral te maken met de huidige prognose en prijsontwikkeling op de woningmarkt, die vooral starters in de weg zit. Zij kunnen geen eigen woning kopen, omdat de prijzen hoog liggen en hun maximale hypotheek aan de andere kant beperkt blijkt.

Lees verder

Fiscaal advies vormt belangrijk voordeel van onafhankelijk hypotheekadvies

 • Gepost op woensdag, 14-maart-2018

Het hypotheekadvies is nog altijd van grote waarde voor veel mensen. Dat blijkt uit het grote aantal woningkopers dat hier nog graag gebruik van maakt. Voor een goed beeld van de hypotheekvormen en de rente die ze betalen. En voor meer informatie over de fiscale voordelen die er beschikbaar zijn. Waarmee de kosten van het advies gemakkelijk worden terugverdiend.

Lees verder

Meer vraag naar inzicht in toekomst van eigen aflossingsvrije hypotheek

 • Gepost op dinsdag, 13-maart-2018

Er komt steeds meer vraag naar inzicht in de eigen aflossingsvrije hypotheek. Dat heeft te maken met het probleem dat er ontstaat rondom aflossen. Steeds meer, met name, oudere consumenten worden zich bewust van het feit dat ze de hypotheek vroeg of laat zullen moeten afbetalen. Ze willen daarom duidelijkheid over de toekomst, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.

Lees verder

Handige tips voor een gezonde hypotheek: let op deze 3 factoren

 • Gepost op vrijdag, 09-maart-2018

Een gezonde hypotheek is belangrijk voor een financieel gezonde toekomst. Dat vraagt om aandacht voor bijvoorbeeld de aflossingsvrije drempel en het bouwdepot, net als voor het adviesgesprek en de hypotheekofferte. We zetten 3 handige tips op een rij, om de hypotheek zo te kiezen dat die een financieel gezonde toekomst garandeert.

Lees verder

Onderzoek wijst uit: 40 procent ouderen weet te weinig van aflossen hypotheek

 • Gepost op woensdag, 07-maart-2018

Onderzoek door de ouderenbond en het TV-programma EenVandaag wijst uit dat ouderen weinig weten over het aflossen van hun aflossingsvrije hypotheek. Ze zijn zich er niet altijd goed van bewust dat de schuld uiteindelijk afbetaald moet worden, aan het eind van de looptijd. Of dat ouderen een nieuwe hypotheek zullen moeten afsluiten.

Lees verder

‘Hypotheek in één dag’ van Florius onder vuur

 • Gepost op maandag, 05-maart-2018

Zo sterk als de ‘Hypotheek binnen een week’ van de Rabobank brengt Florius het niet, maar de hypotheekverstrekker heeft wel duidelijk gemaakt dat een hypotheek daar al binnen een dag geregeld kan zijn. En dat is tegen het zere been van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die stelt dat het niet om de snelheid zou moeten gaan, maar om de kwaliteit van het advies.

Lees verder

Renteverschil tussen met en zonder NHG steeds kleiner

 • Gepost op donderdag, 01-maart-2018

Het verschil tussen de rente van een NHG hypotheek en een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt steeds kleiner. Volgens analisten heeft dit vooral te maken met de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt.

Lees verder

Huizenprijzen in 2019 gemiddeld naar de € 300.000

 • Gepost op woensdag, 14-februari-2018

Economen verwachten dit jaar een stijging van 8% in de prijzen van koopwoningen. Volgend jaar zal hier nog eens een stijging bijkomen van 7%. Slecht nieuws voor de starters van de woningmarkt, die een gemiddelde koopprijs van € 300.000 niet kunnen betalen.

Lees verder

Laat geen geld liggen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek

 • Gepost op donderdag, 04-januari-2018

In veel gevallen laten huizenbezitters geld liggen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Lees verder

Starters meer lenen voor een hypotheek in 2018

 • Gepost op maandag, 11-december-2017

In 2018 gaan nieuwe hypotheekvoorwaarden gelden, hierdoor mag er nog maar 100% van de marktwaarde geleend worden voor een hypotheek.

Lees verder

Nieuwe gemeentes met Starterslening in 2018

 • Gepost op maandag, 11-december-2017

Er zijn weer een hoop nieuwe gemeentes die budget hebben vrij gemaakt voor de Starterslening in 2018.

Lees verder

2017 het jaar van de records

 • Gepost op donderdag, 07-december-2017

Voor de woningmarkt gaat 2017 de boeken in als het jaar van de records.

Lees verder

In 2018 een hypotheek sluiten met de voorwaarden van 2017

 • Gepost op woensdag, 29-november-2017

De tweede kamer stemt er mee in om een maand overgangstermijn te rekenen voor hypotheekaanvragen, hierdoor kunt u in 2018 nog steeds profiteren van de voordelen van 2017.

Lees verder