Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

BKR hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

Een BKR hypotheek is een speciale hypotheekvorm voor mensen met een negatieve BKR notering en/of verleden, en kan slechts bij hoge uitzondering gesloten worden bij een hypotheekverstrekker.

Het is helaas niet mogelijk om als starter een hypotheek af te sluiten, als je een negatieve BKR notering hebt (gehad). Je kunt pas weer een startershypotheek krijgen als de negatieve BKR notering na vijf jaar is komen te vervallen.

Bijna alle leningen die u aangaat worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel (BKR). Deze registratie is van belang voor de hoogte van het hypotheekbedrag dat u kunt lenen. Daarnaast registreert het BKR of u de afbetalingen op deze leningen tijdig voldoet. Is dit niet het geval dan kunt u een achterstandscodering krijgen (A-codering). Met zo'n codering is het voor starters zeer moeilijk om een hypotheek te krijgen, maar niet onmogelijk om een hypotheek met een BKR codering te krijgen.

Achterstandsnotering? Geen startershypotheek!

Indien u een achterstand oploopt bij het afbetalen van een lening en niet kan of wil voldoen aan herhaaldelijke verzoeken van de incasserende instantie om de maandelijkse verplichtingen inclusief opgelopen achterstanden te betalen, loopt u grote kans een achterstandscodering te krijgen bij het BKR.

Deze melding blijft staan tot vijf jaar nadat de betreffende lening is afgelost. De meeste hypotheekverstrekkers zullen u geen hypotheek met een BKR codering verstrekken gedurende deze periode. Als starter kun je dus pas na deze vijf jaar een startershypotheek krijgen.

Soorten BKR coderingen

Het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) maakt inzichtelijk wie in Nederland welk krediet op zijn naam heeft staan. Om wie het gaat, blijkt uit de persoonsgegevens. Uit de kredietgegevens blijkt om welk krediet het gaat.

De deelnemers (hypotheek - en kredietverstrekkers) zijn verplicht om een betalingsachterstand te melden bij BKR.

Maar dat gebeurt niet zo maar. Zij zijn verplicht u vooraf te waarschuwen dat de achterstand bij BKR wordt gemeld als u langer wacht met betalen. Het moment waarop deze melding plaatsvindt, hangt af van het soort krediet. Deze periode tussen het moment dat de betalingsachterstand ontstaat en het moment waarop deze bij BKR wordt aangemeld, varieert tussen de twee en vier maanden.

Het melden van een achterstand heet een 'Achterstandsmelding'. In uw gegevens is deze zichtbaar met een 'A' bij het betreffende krediet.

Heeft u uw achterstand ingelopen, dan is dit ook zichtbaar in CKI. Een 'H', van Herstel, bij het betreffende krediet geeft dit aan. De 'H' wordt alleen vermeld als het krediet doorloopt. Als u de achterstand hebt ingelopen en daarmee het krediet hebt beëindigd, dan is alleen een einddatum zichtbaar bij het betreffende krediet. Vijf jaar na de einddatum verdwijnen uw gegevens over het beëindigde krediet automatisch uit het bestand.

Met een 'H' notering kunt u trouwens wel een startershypotheek krijgen. Dit is dan ook de enige BKR notering waarbij je wel een woning kunt kopen (als je helemaal geen BKR notering hebt dan kun je natuurlijk sowieso een hypotheek krijgen).

Bijzonderheidscodes

Naast de 'A' (achterstandsmelding) en de 'H' (herstel) hanteert het BKR nog vier bijzonderheidscodes die aangeven dat er iets aan de hand is.

  • Code 1: Er is een aflossings- of schuldregeling getroffen, nadat de achterstandssituatie is ontstaan.
  • Code 2: De (restant)vordering is opeisbaar gesteld.
  • Code 3: Er is een bedrag van € 250 of meer afgeboekt. Slechts wanneer afboeking wegens finale kwijting plaatsvindt, moet tegelijkertijd met de code 3 een einddatum worden gemeld. In andere gevallen wordt geen einddatum gemeld.
  • Code 4: De kredietnemer blijkt/bleek onbereikbaar.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen