Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Aflossingsvrije hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

Een aflossingsvrije hypotheek heeft de laagste maandlast, omdat alleen rente en maandelijkse administratiekosten worden betaald. Het geleende bedrag betaal je aan het eind van de looptijd terug met (bijvoorbeeld) de verkoop van je huis.

Bij de aflossingsvrije hypotheek moet u pas aflossen op het moment dat u uw huis verkoopt. Met deze hypotheekvorm betaalt u alleen rente, welke per 1 januari 2013 niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting is. De aflossingsvrije hypotheek wordt meestal tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning verstrekt.

Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U moet zelf zorgen voor aflossing of de aflossingsvrije hypotheek verlengen. Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Doordat u bij de aflossingsvrije hypotheek niet aflost en ook geen kapitaal opbouwt om af te lossen, zijn uw bruto maandelijkse lasten veel lager dan wanneer u wel aflost.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

Het niet aflossen geeft een behoorlijk risico en u blijft een hypotheek houden totdat u het huis verkoopt. Zolang u in uw huis blijft wonen komt u nooit uit de schulden. Per 1 januari 2013 kunt u voor nieuwe hypotheken de hypotheekrente van een aflossingsvrije hypotheek niet meer fiscaal aftrekken. Hierdoor zal uw netto maandlast hoger uitkomen dan bij een ander hypotheekvorm of wanneer u voor 1 januari 2013 al een aflossingsvrije hypotheek afsluit.

Doelgroep aflossingsvrije hypotheek

Een gehele aflossingsvrije hypotheek is interessant wanneer u slechts een klein gedeelte van de waarde van uw huis in hypotheek geeft om bijvoorbeeld extra geld voor een aan- of verbouwing vrij te maken. Omdat u dit geld weer in het huis steekt stijgt de waarde van het onderpand.

Fiscale gevolgen

De aflossingsvrije hypotheek heeft belastingtechnische gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Over het aflossingsvrije leningdeel van uw hypotheek kunt u per 1 januari 2013 geen hypotheekrente meer aftrekken.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen