Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Een aflossingsvrije hypotheek heeft de laagste maandlast, omdat alleen rente en maandelijkse administratiekosten worden betaald. Het geleende bedrag betaal je aan het eind van de looptijd terug met (bijvoorbeeld) de verkoop van je huis.

Bij de aflossingsvrije hypotheek moet u pas aflossen op het moment dat u uw huis verkoopt. Met deze hypotheekvorm betaalt u alleen rente, welke per 1 januari 2013 niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting is. De aflossingsvrije hypotheek wordt meestal tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning verstrekt.

Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U moet zelf zorgen voor aflossing of de aflossingsvrije hypotheek verlengen. Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Doordat u bij de aflossingsvrije hypotheek niet aflost en ook geen kapitaal opbouwt om af te lossen, zijn uw bruto maandelijkse lasten veel lager dan wanneer u wel aflost.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

Het niet aflossen geeft een behoorlijk risico en u blijft een hypotheek houden totdat u het huis verkoopt. Zolang u in uw huis blijft wonen komt u nooit uit de schulden. Per 1 januari 2013 kunt u voor nieuwe hypotheken de hypotheekrente van een aflossingsvrije hypotheek niet meer fiscaal aftrekken. Hierdoor zal uw netto maandlast hoger uitkomen dan bij een ander hypotheekvorm of wanneer u voor 1 januari 2013 al een aflossingsvrije hypotheek afsluit.

Doelgroep aflossingsvrije hypotheek

Een gehele aflossingsvrije hypotheek is interessant wanneer u slechts een klein gedeelte van de waarde van uw huis in hypotheek geeft om bijvoorbeeld extra geld voor een aan- of verbouwing vrij te maken. Omdat u dit geld weer in het huis steekt stijgt de waarde van het onderpand.

Fiscale gevolgen

De aflossingsvrije hypotheek heeft belastingtechnische gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Over het aflossingsvrije leningdeel van uw hypotheek kunt u per 1 januari 2013 geen hypotheekrente meer aftrekken.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen