Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand het zelfde bedrag aan uw hypotheek, omdat het aflossingsdeel plus rentedeel altijd gelijk zijn. Aan het begin van de looptijd betaalt u veel rente, daarna gaat u verhoudingsgewijs steeds meer aflossen
Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag is opgebouwd uit rente en aflossing.
In het begin betaalt u veel rente en weinig aflossing. Aan het einde van de looptijd van de annuïteitenhypotheek is dit net andersom. Dan betaalt u nog steeds maandelijks hetzelfde bedrag alleen bestaat dit dan uit een groot deel aflossing en een klein deel rente.
Bij een looptijd van 30 jaar heeft u na ongeveer 22 jaar de helft afgelost.
Uw netto maandlast zal in het begin, omdat u maandelijks veel rente betaalt, en daarom relatief veel van uw maandbedrag van de fiscus kunt terugkrijgen, laag zijn.
De annuïteitenhypotheek was vroeger een van de meest voorkomende vormen. Met de komst van allerlei andere hypotheekvormen is deze oude en simpele hypotheek vorm van zijn eerste plaats verdreven. Dit komt mede doordat andere hypotheken op de lange termijn fiscaal veel interessanter zijn.
Tijdens de looptijd van de annuïteitenhypotheek betaalt u bruto een vast maandbedrag, dat in het begin vooral bestaat uit (aftrekbare) rente en later steeds meer uit aflossing. Tijdens de looptijd lost u af, waardoor uw hypotheekschuld daalt. Doordat u steeds meer gaat aflossen per maand, daalt uw hypotheekschuld op het eind snel.
Voordelen Annuïteitenhypotheek
Zekerheid. Tijdens de looptijd van de annuïteitenhypotheek lost u immers al langzaam uw schuld af. U kunt dus achteraf niet met een torenhoge schuld blijven zitten.
Nadelen Annuïteitenhypotheek
Hoewel de constructie flink populair is geweest, moet u tegenwoordig met een aantal flinke minpunten rekening houden. U profiteert veel minder van het belastingvoordeel dan bij enige andere hypotheekvorm. Daardoor is de annuïteitenhypotheek over de gehele looptijd netto meestal een stuk duurder dan een andere vorm.
Doelgroep Annuïteitenhypotheek
Heeft u een relatief laag inkomen, maar een goed toekomstperspectief, dan kunt u overwegen een annuïteitenhypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld een jonge man of vrouw, aan het begin van de loopbaan, nu nog alleenstaand. Met de annuïteitenhypotheek kunt u nu profiteren van lagere maandlasten. Op het moment dat u meer gaat verdienen kunt u de dan stijgende maandlasten makkelijk aan.
Fiscale gevolgen
De annuïteitenhypotheek geeft in feite geen extra beperkingen of mogelijkheden in het nieuwe belastingstelsel.