Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Annuïteitenhypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand het zelfde bedrag aan uw hypotheek, omdat het aflossingsdeel plus rentedeel altijd gelijk zijn. Aan het begin van de looptijd betaalt u veel rente, daarna gaat u verhoudingsgewijs steeds meer aflossen

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag is opgebouwd uit rente en aflossing.

In het begin betaalt u veel rente en weinig aflossing. Aan het einde van de looptijd van de annuïteitenhypotheek is dit net andersom. Dan betaalt u nog steeds maandelijks hetzelfde bedrag alleen bestaat dit dan uit een groot deel aflossing en een klein deel rente.

Bij een looptijd van 30 jaar heeft u na ongeveer 22 jaar de helft afgelost.

Uw netto maandlast zal in het begin, omdat u maandelijks veel rente betaalt, en daarom relatief veel van uw maandbedrag van de fiscus kunt terugkrijgen, laag zijn.

De annuïteitenhypotheek was vroeger een van de meest voorkomende vormen. Met de komst van allerlei andere hypotheekvormen is deze oude en simpele hypotheek vorm van zijn eerste plaats verdreven. Dit komt mede doordat andere hypotheken op de lange termijn fiscaal veel interessanter zijn.

Tijdens de looptijd van de annuïteitenhypotheek betaalt u bruto een vast maandbedrag, dat in het begin vooral bestaat uit (aftrekbare) rente en later steeds meer uit aflossing. Tijdens de looptijd lost u af, waardoor uw hypotheekschuld daalt. Doordat u steeds meer gaat aflossen per maand, daalt uw hypotheekschuld op het eind snel.

Voordelen Annuïteitenhypotheek

Zekerheid. Tijdens de looptijd van de annuïteitenhypotheek lost u immers al langzaam uw schuld af. U kunt dus achteraf niet met een torenhoge schuld blijven zitten.

Nadelen Annuïteitenhypotheek

Hoewel de constructie flink populair is geweest, moet u tegenwoordig met een aantal flinke minpunten rekening houden. U profiteert veel minder van het belastingvoordeel dan bij enige andere hypotheekvorm. Daardoor is de annuïteitenhypotheek over de gehele looptijd netto meestal een stuk duurder dan een andere vorm.

Doelgroep Annuïteitenhypotheek

Heeft u een relatief laag inkomen, maar een goed toekomstperspectief, dan kunt u overwegen een annuïteitenhypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld een jonge man of vrouw, aan het begin van de loopbaan, nu nog alleenstaand. Met de annuïteitenhypotheek kunt u nu profiteren van lagere maandlasten. Op het moment dat u meer gaat verdienen kunt u de dan stijgende maandlasten makkelijk aan.

Fiscale gevolgen

De annuïteitenhypotheek geeft in feite geen extra beperkingen of mogelijkheden in het nieuwe belastingstelsel.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen