Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Het bedrag dat je fiscaal voordelig bij elkaar hebt gespaard gebruik je om de hypothecaire lening terug te betalen.

De bankspaarhypotheek is op 1 januari 2008 geïntroduceerd. Bij banksparen kan je bij een bank of een beleggingsinstelling op een geblokkeerde rekening een bedrag fiscaal bijeen 'sparen' voor de aflossing van jouw hypotheek. Doordat er een vrijstelling in de wet wordt opgenomen voor deze vorm van 'sparen' betaal je geen inkomstenbelasting over het opgebouwde aflossingskapitaal als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Dit scheelt jou ontzettend veel geld.

Bij sparen of beleggen via een 'kapitaalverzekering eigen woning' (KEW) is vaak een overlijdensrisicoverzekering inbegrepen. Dit is bij banksparen niet het geval. Indien je het overlijdensrisico moet of wilt verzekeren, kan dat via een losse overlijdensrisicoverzekering naast het "bankspaarproduct". Bij veel bankspaarproducten zal de mogelijkheid om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten worden aangeboden in combinatie met het product zelf.

Voordelen bankspaarhypotheek

-Minder kosten -Hoge afkoopwaarde -Garantie over het op te bouwen kapitaal -Mogelijkheid tot onbelaste vermogensopbouw

Nadelen bankspaarhypotheek

Er zijn geen noemenswaardige nadelen aan het afsluiten van een bankspaarhypotheek.

Doelgroep bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek is bedoeld voor starters die met zekerheid fiscaal voordelig een bedrag bij elkaar willen sparen om hun hypotheek af te lossen. Hoewel het bij een aantal hypotheekverstrekkers ook mogelijk is om fiscaal voordelig te beleggen, hoef je daar geen gebruik van te maken als je de 100% opbouwzekerheid wilt behouden.

Fiscale gevolgen

De kapitaalsverzekering bij je bankspaarhypotheek is aan meer regels gebonden en is daardoor niet automatisch belastingvrij. De uitkering van een nieuwe kapitaalsverzekering - gekoppeld aan je eigen woning - blijft onbelast, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Wordt er niet aan de voorwaarden voldaan, dan wordt de opbouw van het kapitaal als vermogen gezien in box III en zal jaarlijks belast worden.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen