Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Effectenhypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 7 april 2020

De effectenhypotheek bestaat uit een hypothecaire lening voor de woning, een lening voor de aankoop van een aandelenportefeuille en een levensverzekering.

De effectenhypotheek bestaat uit een aantal losse delen.

  • De hypothecaire lening voor de woning;
  • Een lening waarmee een aandelenportefeuille wordt aangekocht;
  • Een levensverzekering op een of twee personen.

De hypothecaire lening is een zogenaamde aflossingsvrije hypotheek. Hiervoor wordt alleen rente voldaan. De lening waarmee de aandelen worden aangekocht is ook een aflossingsvrije leenvorm. De levensverzekering komt tot uitkering indien een verzekerde komt te overlijden.

De effectenhypotheek lijkt veel op de beleggingshypotheek. Het grote verschil is dat u bij de effectenhypotheek helemaal zelf kunt bepalen hoe uw belegging er uit ziet. Dit houdt natuurlijk wel een bepaald risico in en vergt enig verstand van beleggen. Indien u kiest voor deze hypotheek. Zal de bank waar u mee in zee gaat u natuurlijk met raad en daad terzijde staan.

Bij aanvang van de hypotheek stort u een (geleend) kapitaal. Het beleggingsrendement dat met dit geld behaald wordt, zorgt aan het einde van de looptijd voor de aflossing van de effectenhypotheek. Tijdens de gehele looptijd heeft u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening en een (lage) premie voor een overlijdensrisicoverzekering.

Voordelen Effectenhypotheek

De effectenhypotheek is zeker voordelig, omdat u alleen rente hoeft te betalen en het aandelenkapitaal voor u de rest doet. Ander voordeel is dat u bij veel geldverstrekkers uw eigen beleggingsportefeuille in mag brengen. Met een effectenhypotheek bent u veel actiever bezig met uw hypotheek dan bij andere vormen.

##Nadelen Effectenhypotheek

Uw hypotheekschuld is vaak hoger. Leent u bij een andere vorm tot maximaal 125% van de executiewaarde, bij de effectenhypotheek wordt vaak 130% tot 150% van de executiewaarde verstrekt om een behoorlijk aandelenkapitaal te kunnen financieren. Daarnaast staat deze vorm onder druk vanwege het nieuwe belastingstelsel dat in 2001 werd ingevoerd.

Doelgroep Effectenhypotheek

De effectenhypotheek is interessant bij een gezinsinkomen boven de € 45.000,-. Omdat starters vaak een lager gezinsinkomen hebben adviseren wij liever een beleggingshypotheek.

Fiscale gevolgen

Minister Zalm en (ex-)staatssecretaris Vermeend hebben geprobeerd deze hypotheekvorm flink onderuit te halen in het nieuwe Belastingplan. De effectenportefeuille was belastingvrij en wordt nu belast in Box III. Dit houdt in dat u jaarlijks 1,20% van het vermogen aan de belastingdienst kunt 'schenken'. Dit noemen we de zogenaamde forfaitaire rendementsheffing. Op de lange termijn zullen uw beleggingsresultaten hoogstwaarschijnlijk goed zijn en zult u weinig problemen krijgen met deze extra heffing. In slechte tijden moet u wel bestand zijn tegen deze extra druk. Wij adviseren u dan ook u zeer goed te informeren voordat u deze hypotheekvorm kiest.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen