Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Bij een lineaire hypotheek wordt elke periode een vast bedrag afgelost van de totale hypotheekschuld.

De lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm die er bestaat. Elke periode, dit kan een maand, kwartaal of jaar zijn, wordt gedurende de looptijd van de lineaire hypotheek een vast bedrag afgelost. Deze aflossing is zo opgebouwd dat gedurende de looptijd, de lening lineair wordt afgelost.

Bij een lineaire hypotheek van 150.000 wordt gedurende 30 jaar elk jaar 5.000 afgelost. Er moet alleen rente worden voldaan over de restant schuld. Het eerste termijnbedrag is bij deze vorm het hoogst en daalt elke periode.

Tijdens de looptijd van de lineaire hypotheek lost u maandelijks een vast bedrag af. Uw maandelijkse lasten bestaan uit rente en aflossing. Door het aflossen wordt uw belastingvoordeel steeds kleiner, waardoor uw netto maandlasten langzaam dalen.

Voordelen Lineaire Hypotheek

Wanneer u snel een kapitaal op wilt bouwen of een schuld wenst af te lossen, is een lineaire hypotheek interessant.

Nadelen Lineaire Hypotheek

Doordat u snel aflost hoeft u steeds minder rente te betalen. Daardoor profiteert u steeds minder van het fiscale voordeel.

Doelgroep Lineaire Hypotheek

Een lineaire hypotheek is interessant voor mensen die op termijn hun inkomen zien dalen en snel de hypotheekschuld willen verlagen. Dit zijn meestal mensen met een hoog inkomen bij wie de VUT- of pensioenregeling nadert.

Fiscale gevolgen

De lineaire hypotheek geeft in feite geen extra beperkingen of mogelijkheden in het nieuwe belastingplan.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen