Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Een tophypotheek is een hypotheek ter hoogte van meer dan 90% van de executiewaarde van de woning.

Bij een tophypotheek leen je meer dan 90% van de executiewaarde van de woning, zodat je (een deel van) de aankoopsom van de woning plus de bijkomende kosten kunt betalen uit de hypotheek. Het gedeelte van de tophypotheek boven de 100% van de vrije verkoopwaarde van de woning dient in 7 jaren verplicht te worden afgelost.

Omdat het risico voor de bank groter is dat de hypotheeknemer bij gewijzigde omstandigheden (zoals werkloosheid of negatieve marktontwikkelingen) moeilijkheden krijgt met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten, liggen de hypotheekrentetarieven voor tophypotheken doorgaans enkele procentpunten hoger dan hypothecaire leningen tot 90% van de executiewaarde.

Een tophypotheek is interessant voor starters op de woningmarkt, omdat zij niet de aankoopsom plus de bijkomende kosten gespaard hoeven te hebben. Bij een hogere hypotheek kan tevens meer hypotheekrente fiscaal afgetrokken worden.

Alternatieven op een tophypotheek is bijvoorbeeld een hypotheek met hulp van ouders, hypotheek met (starters)subsidie, of een woning met aankoopkorting.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen