Beoordeel deze pagina
9/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

Freddy Hoffman, hypotheekexpert
Freddy Hoffman
Blauw & Florijn
Onze hypotheekexpert
Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5/10!
"Fijn als iemand je helpt"
De adviseur besteedde erg veel tijd om duidelijk te maken wat een geldverstrekker exact nodig had en hoe ik dit het beste via internet kon aanleveren, erg behulpzaam! Alles wordt steeds meer digitaal en het is erg fijn als iemand je daarbij helpt.
- Harman G. op 6 February 2024
Bijgewerkt op Monday 11 March 2019

Veel starters vragen zich af wat een overlijdensrisicoverzekering is. Met een overlijdensrisicoverzekering dek je tijdens een bepaalde afgesproken looptijd van een polis, het financiële risico van overlijden af. Deze levensverzekering wordt over het algemeen afgesloten in combinatie met een hypotheek. Hoe dat precies werkt, lees je hieronder.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wordt een bepaalde looptijd afgesproken. Deze vind je terug in je polis. Wanneer je voor de verzekerde einddatum komt te overlijden, wordt het bedrag door de verzekeraar aan je nabestaanden uitgekeerd. De verzekerde is degene op wiens leven de verzekering is afgesloten. Degene die de verzekering ontvangt, noemt men de begunstigde. Je kunt bij bijna elke verzekeraar een levensverzekering afsluiten op twee levens. Zowel op die van jezelf als die van je partner. Je partner is meestal de begunstigde na je overlijden. Wanneer je kinderen hebt kunnen deze ook begunstigden zijn.

Overlijdensverzekering en hypotheek

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

Heb je bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering nodig? Bij enkele banken is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit telt dan bijvoorbeeld voor het deel van de hypotheek dat hoger is dan 80% woningwaarde. Het is sowieso verstandig om een overlijdensrisicoverzekering te nemen bij het afsluiten van een hypotheek. Wanneer je een partner en een gezin hebt wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk achterlaten na je overlijden. Kunnen je nabestaanden in het huis blijven wonen na je overlijden? Is daar genoeg spaargeld voor?

Deze vragen zijn goed om jezelf te stellen bij het kopen van een huis.

Uiteindelijk kun je de conclusie trekken dat een overlijdensrisicoverzekering afsluiten wel zo verstandig is. Deze maakt het voor de nabestaanden op het financieel vlak een stuk makkelijker. Wanneer je kinderen hebt, moet je partner waarschijnlijk minder werken om voor de kinderen te zorgen. In dat geval is een financiële steun extra welkom. Dit kun je voor je overlijden goed regelen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij een aankoop van een huis is het daarom verstandig om bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Ook wanneer de bank het niet verplicht.

Moet je verplicht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Nationale Hypotheek Garantie die je bij een hypotheek kunt nemen, verplichte je tot 2017 het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Sinds 2018 is dit niet meer verplicht. Ondanks dat het nu niet meer verplicht is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat het niet mag. Het is namelijk wel verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hoe verstandig het is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Met deze vraag kun je terecht bij een hypotheekadviseur. Deze gaat samen met je bekijken of het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering in jouw situatie nodig is. Sommige hypotheekverstrekkers verplichten het afsluiten van een overlijdensverzekering nog steeds. Dit kan afhankelijk zijn of het wel of geen NHG hypotheek is die je afsluit. Een hypotheekverstrekker heeft op deze manier een zekerheid dat je hypotheek na je overlijden afbetaald wordt, omdat je overlijdensrisicoverzekering in je hypotheek verwerkt zit.

Gezondheid en een overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet je een gezondheidsverklaring invullen. Wanneer je boven een bepaald bedrag komt vragen de verzekeraars je meestal een medische keuring te ondergaan. Blijkt het dat je niet gezond bent dan kunnen de verzekeraars de premie verhogen. Je bent dan natuurlijk niet verplicht om de verzekering af te sluiten, maar je zult dan ook niet verzekerd zijn. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten terwijl je niet gezond bent kost meestal nogal wat tijd, vraag deze dus op tijd aan. Het is handig wanneer je bij het kopen van je huis, samen met de hypotheek al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Het scheelt je een hoop stress tijdens de dagen dat je minder gezond bent, je hoeft dan niet alsnog een overlijdensrisicoverzekering te regelen. Deze zit dan al verwerkt in je hypotheek.

Vrijheid van keuze

Wanneer een bank je verplicht om toch een overlijdensrisicoverzekering te nemen bij een hypotheekaanvraag, heb jezelf de vrije keus bij welke verzekeraar je deze af wilt sluiten. Het is de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen bij hypotheekverstrekkers, de verschillen van premies zijn namelijk groot. Er zijn hypotheekverstrekkers waaraan je de overlijdensrisicoverzekering kunt verpanden. Dat houdt in dat de hypotheekverstrekker na je overlijden het verzekerde bedrag ontvangt. Hierdoor loopt de hypotheekverstrekker minder risico, zo krijgt deze in ieder geval een deel van de hypotheek terug. Je bent in geval van het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheekverstrekker wel verplicht dit aan je verzekeraar te melden.

Gelijkblijvende of annuïtair- lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering heb je keuze uit verschillende mogelijkheden. De keuzes die er zijn:

  • gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
  • dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een gelijkblijvende uitkering spreek je een vast uitkeringsbedrag af met je verzekeraar. Je maandpremie en het uitkeringsbedrag van je verzekering blijven tijdens de looptijd hetzelfde. Dit is een verstandige keus in combinatie met een aflosvrije hypotheek. Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering gaat de premie elke maand iets omhoog en het verzekerde bedrag iets omlaag. De maandpremie blijft per saldo de hele looptijd gelijk. Bepaal je bijvoorbeeld 3% hypotheekrente dan wordt er ook gekozen voor 3% dalende overlijdensverzekering. Het verzekerde bedrag gaat evenredig omlaag als de hypotheekschuld. Je betaalt dan niet te veel premie terwijl je wel goed verzekerd bent. Voor deze annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt gewoonlijk gekozen wanneer er een annuïteitenhypotheek wordt afgesloten. Je kunt ook kiezen voor een lineair dalende overlijdensverzekering, dan wordt er meestal ook gekozen voor een lineaire hypotheek. Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het bedrag door de looptijd heen elk jaar met een gelijk bedrag.

Tot slot

Je bepaalt zelf welke hypotheekverstrekker je neemt en welke overlijdensrisicoverzekering je wilt. Kom je er niet uit neem dan contact op met een hypotheekadviseur of één van de vele hypotheekverstrekkers.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Gratis en vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur?

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen